top of page
  • Obrázek autoraOndřej Nečas

Oprášená Veronika

Vítejte v našem seriálu o studentech ŠKOLY IMPROVIZACE . Přivedlo nás k tomu komunitní setkání v loňském roce, které vyústilo v inspirativní večery IMPRO TALKS, kde řečníci hovoří o svých snech a osobních příbězích.

První, koho bychom vám rádi představili, je sympatická mladá dáma Veronika Benešová, která se rozhodla změnit svůj život a začít dělat něco jiného, než jen odpovídat na e-maily.

Verča se svojí kamarádkou Bohunkou Krejčí založila kavárnu kombinovanou se stylovým starožitnicvím OPRÁŠENO (Březinova 17, Praha 8 - Karlín).

Verčo při tvém vystoupení jsi říkala, že jsi opustila své zaměstnání, kde jsi pracovala?

Dělala jsem na Lince bezpečí i se svou nynější kolegyní Bohunkou a moje pozice tam byla Fundraiser, což v neziskovce znamená, že člověk tam dělá všechno - takže něco mezi PR, produkcí, grafikem a na festivalech jsem dokonce vařila i kafe.

A to tě vedlo ke snu založit si kavárnu? :-)

To už jsem měla dlouho. Na vejšce (architektura) jsem dělala v BIO OKO docela dlouho a tam jsem k tomu přičichla.

A kde se vzalo to směřování ke starožitnostem?

Nikdy by mě nenapadlo, že bych se věnovala právě starožitnostem. Byla to kombinace dlouhodobé záliby a chutě dělat něco rukama, něco vyrábět... něco opravovat. Takže se to sešlo.

Vy i osobně opravujete nábytek?

Děláme si povrchové úpravy, které jsou potřeba a co zvládneme. Máme nějakou praxi a byli jsme na několika kurzech, ale moc toho není a zatím se věnujeme jen těm základním úpravám. Na ty složitější máme super pomocníka, který to zvládá a má na to čas a zkušenosti, které se snažíme taky získat, takže třeba v budoucnu…

Pro mě je super třeba jen leštit a opracovávat ty starý kovový věci a vidět, jak se ti to úplně mění pod rukama a člověk z toho hned má dobrý pocit, že z takový starý zašlý věci, kterou by normálně vyhodil, vyleze třeba krásný lustr.

Od tvého vystoupení uběhly asi tři měsíce. Vyprávěla jsi, že jste hodně pracovali s tím co přicházelo - posunul se teď za tu dobu nějak váš cíl, nebo směřování k němu?

Přišli jsme k tomu všemu hodně rychle, šlo to ráz na ráz, od plánu rovnou k realizaci a žili jsme z té romantické představy, že tu budou chodit davy, které si dají kafe a koupí si rovnou stůl. Teď už ale víme, že to není jen tak, takže to postupně upravujeme a hledáme jak prostor využít a posunuli jsme se víc ve smyslu prodat Oprášeno jako místo, protože je super sám o sobě. Hledáme cesty např. pro filmový produkce pro natáčení, nebo pronájem nábytku, ale děláme tu i různá setkání, workshopy či lehký kulturní programy v podobě promítání klasických filmů, nebo nenáročné produkce. Měli jsme tu i STAND UP s muzikou a na léto plánujeme další zajímavosti a tématické akce, které najdete na facebooku ;-)

Kdo k vám může zavítat, abyste mu ten prostor vypůjčili a on si v Oprášenu mohl něco uspořádat?

Prakticky kdokoliv. Už tu proběhly workshopy s tématikou psychoterapie. Chodí sem koučové od kterých máme pozitivní reakce, protože se tu lidé cítí dobře a mají tu klid. Další jsou lidé z firem když si chtějí udělat poradu nebo brainstorming mimo kancl v kreativním a stylovém prostředí. Je tu prostor i pro malé tiskovky na prezentaci nových zajímavých produktů. Můžete si tu udělat i přátelské posezení s partnery na odpoledním drinku. Není tu problém udělat školení či workshop.

Vy máte pevnou otevírací dobu?

Jsme tu přes všední dny, ale je to celé o domluvě, protože zrovna teď tu děláme i víkendové setkání arteterapie Martiny Švarcové (red: další naše studentka). Jsme schopní se přizpůsobit a rádi napomůžeme tomu, aby se tu každý cítil co nejlépe.

Co vaši klienti co si sem přijdou pro nábytek, který si tu mimochodem můžou rovnou odzkoušet?

Jsou to lidé, kteří mají zájem o kvalitní ručně dělanou, originální kusovou výrobu. Hodně často se tu ale setkáváme s lidmi, kterým se to moc líbí, jen mají moderně zařízený byt a myslí si, že to k tomu nejde, ale právě naopak. Kontrast, který tato kombinace způsobuje vytváří něco unikátního, dává to interiéru příběh a charakter.

Je možnost se na internetu na ty vaše kousky podívat?

Teď pracujeme na tom, abychom měli jejich hezkou prezentaci a katalog na webu, ale to je v procesu. Zatím se můžou všichni podívat buď tady a nebo máme nějaký kousky na facebooku.

V tvém výstupu jsi mluvila hodně o improvizaci. Jak se tobě osobně projevila do života?

To je obsáhlá otázka :-D Ve mě to započalo proměnu, že jsem začala mnohem více vnímat věci kolem sebe - otevřelo mi to oči. Naučila jsem se přijímat výzvy, což způsobilo lavinu komplexní změny, kdy se naprosto nestresuju, když jdu někam na pohovor. Naposled jsem si říkala, že bych si mohla něco připravit, ale prostě jsem tam šla a řekla jim tam, že nesnášim e-maily. Hned mě napadlo, že už se mi nikdy neozvou. Nakonec se ozvali a hned mi došlo, že snažit se vypadat furt skvěle a profesionálně působit tak je často prostě zbytečný. Je to pro mě o rozvázání rukou a odbourání toho co si ostatní myslí.

Jak chceš s improvizací pokračovat dál?

Nečekala jsem to na začátku co to semnou udělá. Šla jsem do školy za seberozvojem a baví mě jak improvizovat, tak i ty lidi kolem . Ráda bych pokračovala jen tak, nebo i v nějakém týmu.

Děkuju Verče moc za rozhovor a skvělé vietnamské kafe.

Děkujeme i Vám, že jste dočetli až sem, určitě se zaběhněte do Oprášena minimálně podívat a zanedlouho se můžete těšit na další zajímavý rozhovor ;-)

Mějte se krásně

Ondra

Ukázkové lekce

Potřebuješ výzvu?

Udělej první krok v bezpečí hry.
bottom of page