top of page
  • Anna Popluharová

Co se dělo na zimním improfestu 2020?

Jako všechno, co se týká improvizace, tak i zážitek z posledního improfestu je jen těžce přenositelný. I přesto vám ho tady alespoň částečně zprostředkujeme a budeme doufat, že po přečtení zamáčknete slzu. Proč? Protože jste tam nebyli s námi! Ať už na jevišti, či mezi diváky.

Improfest je největší festival improvizace u nás. Můžete na něm vidět představení, která hrají převážně studenti různých ročníků naší školy. Improfest je zároveň i nejnavštěvovanější akcí tohoto druhu, což jste nám vy, diváci, ukázali právě teď v zimě. Téměř všechna představení byla vyprodaná do posledního místa a nebylo výjimkou, že někteří to měli i „na stojáka“ J.

A není se čemu divit. Hned v pondělí praskaly sklepní prostory ve Studentském klubu Celetná ve švech, protože na programu byli druháčci spolu s Theatropolis, což je služebně nejstarší ročník. Celou druhou polovinu se zpívalo a publikum se skvěle bavilo, obzvlášť když podium navštívil sedmiletý maturant.

Improvizační (a opět vyprodaná) krasojízda pokračovala úterním večerem, kdy se na podiu objevily longformy v podání třeťáčků. Longforma se mimo jiné vyznačuje tím, že má do detailu vypilované charaktery. Tyto charaktery do puntíku vykreslili naši improvizátoři v prostředí exotického letoviska spolu s romantikou, která se zde odehrávala. Večer dále pokračoval s další skupinou druháčků, kteří si říkají „Tři naháči ve skříni“, a kteří předvedli krátké skeče a fantasy příběhy.

Středa se nesla jak ve znamení krátkých forem v podání dalších absolventů druhého semestru, tak i dlouhých forem druhé třídy Theatropolisu. Ti publiku ukázali úplně nový, experimentální formát nazvaný FAQ, kdy jednotliví aktéři pokládají osobní otázky. Odpovědi se následně pojmenují a daná situace se zahraje. Myslíme, že odteď už tento formát nebude pouze experimentální J.

Ve čtvrtek už se festival blížil do finále, protože na jevišti vystoupili hosté ze Slovinska, improvizátorky Sara Šoukal a Olivija Grafenauer se svým počinem „Pletení“. Světelné efekty, vynikající hudební doprovod a provazy v rukou dam navodily unikátní atmosféru. Ještě předtím však diváky rozehřáli třeťáčci v rozličných kostýmech, kteří v longformách zpívali, hráli a rapovali.

A v pátek následoval zlatý hřeb celého festivalu – souboj o titul MAESTRO – nejlepšího improvizátora letošního roku. Po zábavném, ale i napínavém boji mezi 14 soupeři, který spočíval v různých improvizačních disciplínách, diváci rozhodli jasně. Novým Maestrem se stala naše studentka Iva Jankušová, která pokořila i některé lektory!

Sobota byla opět slovinsko-česká. Nejprve ji odstartovala děvčata s celodenním workshopem v našem novém prostoru v Podskalské 14, a večer proběhlo tzv. VEKSL IMPRO. Jedná se o specifický formát Ládi Kardy, který si zve hosty do improvizačního dua, a tentokrát si přizval právě Saru Šoukal.

Tímto jsme uzavřeli první část festivalu a další týden už pokračoval ve vzdělávacím duchu, protože na programu byly workshopy s Lukášem Venclíkem pro nováčky, kteří by k improvizaci chtěli zatím jen přičichnout.

Letošní zimní Improfest byl pro nás jedním z nejúspěšnějších. Sami se příště můžete přijít přesvědčit, že improvizace je nekonečně pestrou směsicí kultury, zábavy a vzdělání. Proto ji tak milujeme…

Těšíme se na vás už v červnu na letním Improfestu! Novinky sledujte na www.improfest.cz.

Ukázkové lekce

Potřebuješ výzvu?

Udělej první krok v bezpečí hry.
bottom of page