top of page

Techniky a cvičení

Veřejná·1 člen

Jméno vnitřního kritika

Pomoci účastníkům zvědomit vnitřní kritický hlas, který se objevuje v momentech nejistoty, tvoření nebo vystoupení. Cvičení podporuje jemné oddělení se od automatických vzorců myšlení a otevírá prostor pro vědomější a tvořivější jednání.

Učební cíle (learning outcomes)

Účastníci:

• identifikují charakteristiky vlastního vnitřního kritika (analyzují),

• rozpoznávají, jakou funkci vnitřní hlas plní (reflektují),

• učí se s tímto hlasem navazovat vědomý vnitřní dialog (aplikují),

• oslabují jeho moc tím, že mu dávají nové jméno a vztah (transformují).

Kontext použití

Vhodné ve chvíli, kdy skupina vstupuje do tvořivého procesu, má sdílet nebo improvizovat. Cvičení funguje jako příprava na fázi „expozice“, kde může vnitřní kritika zesílit a nebo následuje po cvičení, kde kritik účastníků hodně zasahoval do procesu. Může být použito i v závěru dne pro osobní reflexi.

Instrukce

1. Účastníci se posadí v tichu, se zavřenýma očima nebo se staženou pozorností k sobě.

2. Zadáme tři otázky, na které si každý v duchu nebo písemně odpovídá:

• Jakou funkci plní můj vnitřní kritik v mém životě? (Např. chrání mě před selháním, upozorňuje mě na chyby, hlídá očekávání druhých.)

• V čem je mi nápomocný? (Pomáhá mi připravit se, nutí mě přemýšlet, zdržet se impulzivního jednání.)

• Jaké jméno bych mu mohl dát, aby byl méně ohrožující, ale zůstal partnerem? (Jméno s pozitivní nebo komickou konotací – např. „Oskar“, „Pan Opatrný“.)

1. Můžeme účastníkům nabídnout možnost své odpovědi sdílet v páru nebo kruhu – pokud je na to skupina připravená. Hodí se zkombinovat s dalšími artovými technikami.

Debriefing

• „Jak jste vnímali hlas vnitřního kritika, když jste se na něj podívali z odstupu?“

• „Co se změnilo, když jste mu dali jméno?“

• „Jak by mohl být dál součástí vašeho tvoření, ale ne jeho brzdou?“

• „Co by se stalo, kdybyste ho příště přizvali ke spolupráci, místo boje?“

#emoce #reflexe #sebereflexe #imaginace #fantazie #otevřenost #chyba #kreativita #hodnocení

30 zobrazení
bottom of page