top of page
  • Lukáš Zajíček

Neseďte doma a přijďte se bavit a seznamovat...


Tento článek připravil náš častý návštěvník a improvizátor Lukáš Zajíček. Moc mu děkujeme za jeho vhled a přejeme příjemné čtení...

Je srpen, Praha a hezké počasí. Zatím co pro někoho smrtelná kombinace, při které člověk utíká do stínu a k větráku nebo třeba do stínu stromů a k vychlazenému pivu, pro někoho příležitost vyrazit ven a užít si to jak jen to jde.

Tak třeba se stačí projít Stromovkou a hned narazíte na parádní akci, která tam probíhá každé srpnové pondělí, Impro v parku, které je tu pod záštitou pražské ŠKOLY IMPROVIZACE. Ptáte se, co to je impro a proč zrovna v parku? Tak improvizace je vlastně divadelní i nedivadelní disciplína, která učí lidi spousty věcí, od pohybových schopností až po ty vyjadřovací, ale není čeho se bát rozhodně Vás tady nikdo nebude nutit mluvit před davy. Co se týče té nedivadelní části, tak tomu se říká aplikovaná improvizace, kterou zde naleznete spíš, jsou to vlastně formy různých divadelních cvičení zaměřené na rozvoj sociálních schopností, jako třeba komunikace, schopnost pohotově reagovat nebo třeba rozvoj kreativity. No a v parku je to proto, že je to super místo , kde být zrovna v takovémhle počasí a ještě k tomu, když jste v Praze. Jmenuji se Lukáš a na Impro v parku vždycky rád zabloudím, někdy víc cíleně než jindy, ale to je o tom, že improvizuji i v běžném životě pořád, jinak improvizaci se věnuji už téměř 4 roky a sem si vždy rád chodím odpočinout a nechat se inspirovat a pozitivně nabít.

A tak se v pondělí stane, že se zde sejde náhodná skupinka lidí, kteří si třeba jako já, chtějí přes prázdniny užít trochu improvizace, nebo jdou vyzkoušet něco nového doposud nepoznaného. Takže pokud zrovna jdete okolo, vypadá to jako když si banda dospělých lidí hraje jako děti a společně objevují své možnosti. Pro mnohé je to vystoupení z konfortní zóny, jiní u toho zjistí, že už to vlastně dávno měli dělat, a tak se to stane jejich novým koníčkem. Hrajete si rádi se slovy a vyprávěním, bum, tady to najdete. Máte rádi fyzické vyjádření vašich myšlenek, taky to tu taky najdete. Zkrátka cokoliv, co se dotýká naší schopnosti sebeprezentace a kooperace s ostatními tu najdete. A co si odsud odnesete? To bych řekl asi takhle. Ten, kdo přijde s očekáváním něčeho velkolepého, tak si možná něco odnese a možná ne, ale ten kdo přijde s čistou hlavou a zvědavostí v srdci, tak si odnese vždycky to, co zrovna potřebuje. Jinými slovy, krása improvizace spočívá v tom, že nám nabídne hodně, ale co z toho skutečně máme záleží jen na nás, jako moc se dokážeme otevřít a vnímat, co se děje kolem nás.


Ukázkové lekce

Potřebuješ výzvu?

Udělej první krok v bezpečí hry.
bottom of page